środa, 18 stycznia 2017

Szybkie "fit" trufle czekoladowe (bez cukru)

Kiedy masz ochotę, żeby coś przekąsić, ale przypominasz sobie, że Twoje postanowienia noworoczne na to nie pozwalają - bo dieta, bo zdrowie, itd. - nie torturuj się waflami ryżowymi, czy suchą marchewką. Skoro chcesz to warto chyba uszczęśliwić swój brzuszek zdrowymi, dietetycznymi truflami czekoladowymi. Przedstawiam Wam przepis podstawowy, który możecie urozmaicać swoimi ulubionymi dodatkami. Chcecie kokosowe? Droga wolna! Dosyp dosyp do masy wiórki. Co powiesz na waniliowe? Kilka kropli aromatu i voila! Przekąska w kilka minut gotowa, a Ty już możesz zaspokajać swój apetyt wspaniałymi truflami.



Składniki (na 7 sycących trufli):

  • 50 g daktyli (bez syropu glukozowo- fruktozowego)
  • 30 g płatków owsianych/mąki owsianej
  • 10 g kakao niesłodzonego
  • wiórki kokosowe, aromaty, sezam, otręby - opcjonalnie, ja zrobiłam bez

Sposób wykonania:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około 10-15 minut, aby lekko zmiękły.
2. Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze do uzyskania mąki. Jeśli masz mąkę nie musisz.
3. Blendujemy daktyle bez wody, po czym dosypujemy kakao i mąkę owsianą.
4. Formujemy kuleczki. Masa będzie idealna - nie będzie się kleiła, ani rozpadała. 
5. Wstawiamy do lodówki lub od razu zajadamy.


Wartości odżywcze (na podane składniki):

Wartość energetyczna - 294 kcal
Węglowodany - 63.4 g 
Tłuszcze - 4.5 g
Białko - 6.3 g





1 komentarz:

  1. O jak miło, że ktoś spróbował mój przepis :* Ja też troszeczkę musiałam dodać mimo, że daktyle były mocno namoczone.

    OdpowiedzUsuń