Składniki (na 7 sycących trufli):
- 50 g daktyli (bez syropu glukozowo- fruktozowego)
- 30 g płatków owsianych/mąki owsianej
- 10 g kakao niesłodzonego
- wiórki kokosowe, aromaty, sezam, otręby - opcjonalnie, ja zrobiłam bez
Sposób wykonania:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około 10-15 minut, aby lekko zmiękły.
2. Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze do uzyskania mąki. Jeśli masz mąkę nie musisz.
3. Blendujemy daktyle bez wody, po czym dosypujemy kakao i mąkę owsianą.
4. Formujemy kuleczki. Masa będzie idealna - nie będzie się kleiła, ani rozpadała.
5. Wstawiamy do lodówki lub od razu zajadamy.
Wartości odżywcze (na podane składniki):
Wartość energetyczna - 294 kcal
Węglowodany - 63.4 g
Tłuszcze - 4.5 g
Białko - 6.3 g
O jak miło, że ktoś spróbował mój przepis :* Ja też troszeczkę musiałam dodać mimo, że daktyle były mocno namoczone.
OdpowiedzUsuń